8 Ağustos 2015 Cumartesi

Yeşil Mercimek Yemeği



    Yeşil mercimek, bir kuru bakliyat çeşididir ve saymakla bitmeyecek derece de faydası vardır. Tam bir protein deposudur ve lif kaynağı bakımından oldukça zengindir. Etle eşdeğer proteine sahiptir. İçerisindeki yararlı karbonhidratlar sayesinde yavaş sindirilir ve uzun süreli tokluk sağlar.Diyet listelerinin başını çeker. Ayrıca kolesterol düşürücü ve tansiyon dengeleyici özelliği de mevcuttur. Yeşil mercimek bakliyatların kraliçesidir diyebiliriz.

   Bu kadar faydası olan bir besinin yemeğini yapmasaydık haksızlık olurdu. Gönlüm elvermedi ve kolları sıvadım.Sonuçtan hem ben memnun kaldım hem de kraliçe.

    Gelelim kraliçenin malzemelerine:
-1,5 su bardağı yeşil mercimek
-Su
-2 küçük boy soğan
-2 tane yeşil biber
-1 yemek kaşığı salça
-Tuz
-3 yemek kaşığı sıvı yağ
   
     Yapılışı: İlk olarak mercimeklerimizin içerisinde taş var mı diye iyice kontrol ediyoruz. Taşları kontrol edilen mercimekler yıkanmaya alınır  ve derince bir tencereye konulur. Üzerine tencerenin ağzına kadar su doldurulur. 1 tatlı kaşığı kadar tuz atılır. Mercimekler haşlanmaya bırakılır. Mercimeklerin haşlandığını anlamak için tadına bakarız. Yumuşamışsa haşlanmıştır.30 dk gibi bir süre yeterlidir. Haşlanılan mercimekler süzgeçle süzülür. Daha sonra soğanlar ve biberler istenilen şekilde doğranır. Tencereye 3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ konur. Soğanlar ve biberler tencereye konarak yağ ile sotelenir. 1 çorba kaşığı salça da ilave edilerek kavrulmaya devam edilir. Tencere ye haşlanmış mercimekler de ilave edilir. Bütün malzemeler tencere de iyice karıştırılır. Karışımın üstüne sıcak su ilave edilir. Sıcak su miktarı malzemelerin 3 parmak üstünde olacak şekilde ayarlanır. 20 dk gibi bir süre orta ateşte pişmeye bırakılır. Ocaktan almaya yakın 1 çay kaşığı tuz konur. Yemeği lezzetlendirmek için baharat ilavesi de yapılabilir.Yemeğimiz servis edilmeye hazır. Hadi afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder