20 Ağustos 2015 Perşembe

HEDİYELİK KOKULU SABUNLAR

 Son zamanlarda sıklıkla rastladığımız, kendimin de yaptığı bir işten bahsetmek istiyorum. Günümüzde artık insanlar organizasyonlara büyük önem veriyorlar. Düğün, kına, nişan derken bunlara ilaveten baby shower, 1 yaş, mevlidler de büyük önem kazandı. Hal böyle olunca görsellikte kaçnılmaz oldu. Şekerlerin , lavanta keselerin yerini kokulu butik sabunlar ve kokulu taşlar aldı.İnsanlar bu işten ciddi paralar kazanmaya başladı.
Üstelik yapımı da çok kolay. İster kendi organizasyonlarınız için, ister hobi amaçlı çevrenize hediye edebilirsiniz, isterseniz de bu işten ekmek yersiniz.

Baştan şunu söyliyeyim yapımı kolay desem de ticari amaçlı yapmaya başladığınızda emek ve sabır istiyor. Çevrenizin geniş olması şart. Biraz da ağzınız laf yapmalı. Ürününüzün güzelliğinden ziyade pazarlama kısmı da büyük önem taşıyor. Her işte olduğu gibi işi yapan çoğaldıkça ürün fiyatı da ölü satıcılar yüzünden düşmekte. Ürününüz istediği gibi kaliteli olsa da insanlar için bu gibi şeyler de fiyat uygunluğuna bakmakta. Kalite de haliyle 2. plana düşmekte. Bazıları var ki emeğinizi hiçe sayıp maaliyetin altında sizden ürün almak için pazarlığa tutuşmakta.

Sıkıntılarını bir yana bırakacak olursak çok zevkli bir iş. Yaptığınız ürünleri insanların evinde görünce mutluluk duyuyorsunuz." Peki ben bu sabunları nasıl yapabilirim? " diyenlere ise hemen anlatıyorum. Yapmanız gereken ilk iş malzemelerini temin etmek. "Peki nerede satılır bu malzemeler?". Hemen elimizin altında internet mevcut. 
Almanız gerekenler ,
-eriyebilir opak sabun bazı
-sabun boyası
-esans
-silikon kalıp
-tül
-kurdela
-Alkol(sprey kolonya)

İnternetten alabileceğiniz gibi yaşadığınız şehir de hobi dünyası, el işi gibi malzemeler gibi dükkanlarda da satışları mevcut. İstanbul da oturanlar ise bu konu da daha avantajlı. Eminönünde ki mısır çarşısında malzeme satan çok güzel dükkanlar var. İnternet fiyatlarından daha uygun.


Yapılışından bahsedecek olursak aldığımız eriyebilir opak bazı benmari usulü eritiyoruz. Benmari usulü, geniş bir tencerenin yarısına kadar su dolduruyoruz. Opak bazı koyduğumuz kabı su dolu kabın içine koyuyoruz. Su kaynamaya başladıkça bazımız eşit oranda erimeye başlıyor. Benmari usulü eritmemizin sebebi sıcak su kabın her yerine aynı oranda temas ettiği için homojen erime gösteriyor. Diğer türlü direkt bazı ocakta eritmeye kalkarsak baz homojen erimeden kaynamaya başlar.. Bu istediğimiz bir şey değil.Bazımız eridikten sonra içerisine istediğimiz renk boyayı koyuyoruz.Esansı da aynı şekilde ilave ediyoruz. Bu işlemler tamamlandıktan sonra baz soğumadan silikon kalıplara dökmek gerekir. Esans ve boyayı ekledikten sonra baz da köpürme meydana geliyor. Pürüzsüz sabunlar elde etmek için kalıba sabunu dökmeden önce sprey kolonya sıkmalıyız. Aynı işlemi sabunu kalıba döktükten sonra da yinelemeliyiz. Böylece yüzeyde hava kabarcıkları kalmaz.

Bazın kalitesine göre, 10-15 dk içinde sabun kuruyor. Bundan sonrası sizin hayal dünyanıza kalmış. Tülle süslemenin yanında asetat kutulara da koyabilirsiniz. Tülün maliyeti daha düşük diye tül kullanmayı tercih ediyorum ben. Resimde gördükleriniz yaptıklarımdan birkaçı. Merak edenler ve tam olarak anlamamış olanlara talebe göre fotoğraflı anlatım ve farklı seçeneklerde paylaşım yapabilirim.

  Not düşmek istiyorum, yapımı kolay olsa da kimyasallarla uğraşıyorsunuz. Direkt eritilmiş bazın solunması çok zararlı.Yapmaya karar verdiyseniz eldiven ve maske kullanmanızı tavsiye ederim. Alerji, astım gibi rahatsızlıkları olanlara ise sabun yapmalarını tavsiye etmem. Sağlığınızdan daha önemli değil.Son olarak eklemek isterim bazı erittiğiniz kabı daha sonra kullanmayınız.

1 yorum:

  1. merhaba sizi takibe aldım ..çalışmanıza bayıldım ellerinize sağlık ...sevgi ve selamlar.

    YanıtlaSil